Etichetarea avelopelor

ETICHETAREA ANVELOPELOR
Din 1 noiembrie 2012, toate anvelopele vândute în Europa pentru autoturisme, camionete şi camioane sunt etichete. Eticheta cuprinde informaţii privind performanta acelei anvelope. Sunt trei criterii după care ne putem ghida la cumpărarea unor anvelope noi.

1. Eficienţa energetică (sau randamentul consumului de combustibil raportat la durata de viaţă a anvelopei)
Clasificarea începe cu litera A-cel mai eficient şi se termină cu litera G-cel mai puţin eficient

S-a demonstrat faptul că se pot economisi până la 80 litri de carburant de-a lungul duratei de viaţă a anvelopelor în situaţia unui vehicul echipat cu anvelope clasa A, circulând cu 80 km/h.În acest caz se va consuma cu 7.5% mai puţin combustibil decât dacă anvelopele ar fi din clasă G.

2. Randamentul la frânare pe carosabil umed

Acest criteriu diferenţiază anvelopele în funcţie de performanţă la frânare pe carosabil ud. O anvelopă din clasa A are cel mai bun randament la frânare, oprind vehiculul în cea mai scurtă distanţe, faţă de o anvelopă din clada G care este mai puţin eficientă, mărind distanţa în care acesta se opreşte.

Pentru un vehicul echipat cu patru anvelope din clasa A, rulând cu 80 km/h, distanţă de oprire poate fi cu până la 18m mai scurtă decât dacă ar fi echipat cu anvelope din clasă G

 

3. Nivelului de zgomot la rulare
Nivelul de zgomot al anvelopei este măsurat în decibeli (dB). Cel mai mic nivel de zgomot înscris pe etichetele anvelopelor este de 67dB iar cel mai mare este de 73dB. Pictograma cu 3 bare negre va indica clasificarea nivelului de zgomot în raport cu viitoarele limite europene.
1 bară neagră = anvelopa puţin zgomotoasă sau cu mai mult de 3 dB sub viitoarea limita
2 bare negre = anvelopa cu nivel mediu de zgomot între viitoare limită şi valori cu până la 3dB mai mici
3 bare negre = anvelopa relativ zgomotoasă, dar conformă cu actualele directive UE

0 comments

Write a Comment

Fields with * are required