VIANOR Botoșani îți oferă posibilitatea să te programezi online pentru schimbul anvelopelor.

Prima companie din Botoșani ce activează în domeniul AUTO, vine cu servicii unice pentru clienții ei. VIANOR Botoșani, oferă posibilitatea de a achiziționa anvelope noi, produse de către firmă Nokyan Tires, compania finlandeză are cele mai bune rezultate în domeniul producției de anvelope, atât pentru autoturisme cât și pentru mașini agro-industriale.

VIANOR Botoșani oferă clienților posibilitatea de a achizționa anvelope, jante, accesorii, consumabile, dar pe lângă acestea puteți realiza schimbul anvelopelor de sezon, beneficiind gratuit de Hotelul De Anvelope, sună interesant?

Hotelul de anvelope este un concept nou, prin care VIANOR Botoșani, depozitează anvelopele clienților și le păstrează în condiții ideale pe durata întregului sezon. Puteți achiziționa consumabile, beneficiind de schimb gratuit, dar și sevicii complete de roți.

VIANOR Botoșani începând de anul acesta pentru a fluidiza schimbul anvelopelor și-a realizat propriul website, unde găsiți toate informațiile necesare, dar și formulare prin care informați compania cu probleme ce doriți să le

remediați.

Noutatea este că acum, puteți realiza o programare și o rezervare în privința schimbului de anvelope, ceea ce trebuie să faci este să intrii pe www.vianorbt.ro/programare-online acolo

completați datele necesare, după care specificați data și ora când doriți să schimbați anvelopele după care completați în câmpul subiect toate detaliile suplimentare dorite (numărul de anvelope, tipul autoturismului, dacă aveți sau nu mai multe autovechicule) aceste informații sunt necesare pentru a estima exact timpul petrecut în service-ul VIANOR Botoșani.

Gândiți-vă aveți programare, nu mai stați la cozi interminabile, nu mai pierdeți timpul, aveți prioritate și știți sigur că aveți asigurat schimbul anvelopelor de sezon. Toate acestea pentru că ne pasă de clienți și dorim să modernizăm și să dinamizăm programarea schimbului de anvelope.

Pentru Informații suplimentare ne puteți contacta, iar în cazul programărilor online trebuie să confirmați telefonic, dacă uitați, vă sunăm noi!

 

Despre anvelopele NOKIAN

ANVELOPELE NOKIAN

Povestea anvelopelor Nokian este despre milioane de kilometri, sute de teste şi câteva recorduri mondiale.
Producătorul finlandez are o experienţă de peste 70 de ani în fabricarea anvelopelor destinate condiţiilor extreme.
Nokian a produs în 1934 prima anvelopă de iarnă din lume, pentru camioane, ca apoi în 1936 să producă anvelopa Hakkapelita –prima anvelopa de iarna pentru turisme.
Este primul producător de anvelope din lume, care se concentrează pe nevoile clientului în condiţii nordice. Compania furnizează anvelope inovatoare, pentru autoturisme, camioane și mașini grele, care oferă performanta indiferent de condiţiile de drum în toate anotimpurile. Produsele Nokian sunt într-o continuă dezvoltare cu scopul de a oferi soluții durabile pentru siguranță și mediu, luând în considerare întregul ciclu de viață a anvelopei.
Nokian este primul producător mondial de anvelope care a introdus o metodă de fabricație folosind doar uleiuri purificate. În scopul de a îmbunătăți aderența pe gheață și carosabil umed, uleiul de canola, o materie primă regenerabilă, este utilizată în amestec benzii de rulare.
Dezvoltarea şi testarea continuă a produselor a rezultat inovațiile tehnice care îmbunătăţesc proprietăţile anvelopelor și a dus la creşterea gradului de siguranță, confort și, prietenie ” cu mediul.
Producătorul oferă o gamă variată de anvelope de încredere, durabile, din care fiecare client poate să îşi aleagă anvelope potrivite pentru stilul lui de conducere.
Nokian Tyres testează anual peste 20.000 de anvelope pe circuitul de gheaţă de la Ivalo, cel mai Nordic circuit de testare din lume, situat mai sus de Cercul Polar de Nord, în Lapland, Finlanda.

În 2006, a adus o nouă inovaţie în domeniul siguranţei anvelopelor: Indicatorul de Siguranţă – Drive Safety Indicator. Fiecare anvelopă Nokian are marcată pe banda de rulare adâncimea acesteia, cu cifre de la 8 la 4. Cifrele dispar pe măsură ce vehiculul rulează şi anvelopele Nokian se uzează şi cea mai mare cifră
Vizibilă indica adâncimea actuală a profilului anvelopei. Anvelopele de iarnă sunt prevăzute şi cu un simbol fulg de zăpadă, dispariţia acesui simbol prin uzura îi indica şoferului ca anvelopele sale nu mai prezintă siguranţă în condiţiile unui trafic de iarnă.

Durata de viața a anvelopelor

DURATA DE VIAŢĂ A ANVELOPELOR

  Durata de viaţă anvelope este intervalul de timp dintre dată de fabricație și finalul duratei de utilizare a acesteia. Data de fabricaţie, mai precis săptămână şi anul, a unei anvelope se poate afla din inscripţia DOT.

După inscriptuia DOT, pe lângă alte câteva litere şi cifre (ale căror semnificaţie nu au legătură cu vârsta anvelopei) este un grup de patru cifre dintre care, primele două reprezintă săptămâna iat următoarele două anul fabricaţiei anvelopei respective.
Deşi nu este stabilită o durată de utilizare sau depozitare exactă, majoritatea producătorilor de anvelope recomandă ca întreaga durată de viaţă anvelope să nu fie mai mare de 10 ani.
Ce influențează durata de viaţă anvelope
Factorii principali care influenţează durata de viaţă a unei anvelope sunt utilizarea şi depozitarea acesteia.În ceea ce priveşte utilizarea, vă prezentăm câteva exemple:
– O anvelopă de iarnă rulată vară se va uza mult mai repede decât o anvelopă de vară;
– Anvelopele montate pe un vehicul care face puţini kilometri şi este parcat afară vor îmbătrâni mai repede decât cele montate pe un vehicul care este parcat în garaj
– O durată de viaţă mai scurtă au, de asemenea şi anvelopele montate pe maşini care circulă în mod frecvent pe drumuri pietriute
Legat de depozitarea anvelopelor în extrasezon, pentru a le mări durata de viaţă, se recomanda ca acestea să fie depozitate într-un spaţiu închis cu o umiditate ridicată şi nu afară unde sunt supuse condiţiilor meteo diverse (soare, vânt, ploaie, îngheţ)

Construcția anvelopelor și presiunea în pneuri

CONSTRUCŢIA ANVELOPELOR

Banda de rulare este suprafaţa de contact a anvelopei cu solul. Aceasta este făcută din cauciuc in combinaţie cu diferiţi compuşi chimici care conferă anvelopei rezistenta diferită la uzură, la tăiere, la factori de mediu (temperaturi joase sau înalte).Flancul este partea laterală a anvelopei.  Carcasa este partea principală a unei anvelope şi asigură rezistenta acesteia la presiunea de aer din interior. Cauciucul interior sau camera de aer este parte integrantă a anvelopei şi are rolul de a împiedica aerul să iasă din anvelopă. Talonul este partea rigidă a anvelopei care face legătura acesteia cu janta, fiind fabricat dintr-o împletitură de sârmă de oţel. Ranforsarea este alcatiuta dintr-un strat de sârmă şi are rolul de a menţine presiunea în pneu pentru că acesta să poată suporta greutatea maşinii.
Breakerele sunt o serie de straturi de sârmă (cord cauciucat) amplasate între banda de rulare şi carcasa anvelopei.În general anvelopele pentru turisme au unul sau două straturi iar cele destinate autovehiculelor de teren au până la cinci straturi.

PRESIUNEA ÎN PNEURI

Pentru fiecare tip de autovehicul este proiectată o anumită dimensiune de anvelopă, în funcţie de greutatea maşinii, de mărimea sau de performanţele pentru care este aceasta concepută.De aceea presiunea de aer din anvelopa nu este universal valabilă pentru toate tipurile de pneuri şi este determinată de indicii de viteză şi greutate ai anvelopei.
În general presiunea optimă necesară în anvelopa este inscripţionata pe interiorul capacului de la rezervorul de carburant sau pe interiorul portierei şoferului. Se recomandă ca verificarea presiunii în pneuri să se facă când acestea sunt reci.De asemenea este indicat să se verifice presiunea la schimbarea de anotimp şi măcar o dată pe lună.
Cu o presiune corectă în anvelope este folosită cu randament maxim toată calea de rulare a acesteia
Purtând o presiune prea mică greutatea este repartizată pe flancuri (marginile anvelopei) ceea ce duce la o uzură neuniformă şi mai accentuată a acestora pe margini, măreşte consumul de carburant şi supraîncălzeşte anvelopele.
Atunci când presiunea este prea mare, nu este folosită eficient toate banda de rulare a anvelopei, greutatea fiind concentrată pe zona centrală a acesteia, ceea ce duce la uzura neuniformă a anvelopelor pe mijloc.

Etichetarea avelopelor

ETICHETAREA ANVELOPELOR
Din 1 noiembrie 2012, toate anvelopele vândute în Europa pentru autoturisme, camionete şi camioane sunt etichete. Eticheta cuprinde informaţii privind performanta acelei anvelope. Sunt trei criterii după care ne putem ghida la cumpărarea unor anvelope noi.

1. Eficienţa energetică (sau randamentul consumului de combustibil raportat la durata de viaţă a anvelopei)
Clasificarea începe cu litera A-cel mai eficient şi se termină cu litera G-cel mai puţin eficient

S-a demonstrat faptul că se pot economisi până la 80 litri de carburant de-a lungul duratei de viaţă a anvelopelor în situaţia unui vehicul echipat cu anvelope clasa A, circulând cu 80 km/h.În acest caz se va consuma cu 7.5% mai puţin combustibil decât dacă anvelopele ar fi din clasă G.

2. Randamentul la frânare pe carosabil umed

Acest criteriu diferenţiază anvelopele în funcţie de performanţă la frânare pe carosabil ud. O anvelopă din clasa A are cel mai bun randament la frânare, oprind vehiculul în cea mai scurtă distanţe, faţă de o anvelopă din clada G care este mai puţin eficientă, mărind distanţa în care acesta se opreşte.

Pentru un vehicul echipat cu patru anvelope din clasa A, rulând cu 80 km/h, distanţă de oprire poate fi cu până la 18m mai scurtă decât dacă ar fi echipat cu anvelope din clasă G

 

3. Nivelului de zgomot la rulare
Nivelul de zgomot al anvelopei este măsurat în decibeli (dB). Cel mai mic nivel de zgomot înscris pe etichetele anvelopelor este de 67dB iar cel mai mare este de 73dB. Pictograma cu 3 bare negre va indica clasificarea nivelului de zgomot în raport cu viitoarele limite europene.
1 bară neagră = anvelopa puţin zgomotoasă sau cu mai mult de 3 dB sub viitoarea limita
2 bare negre = anvelopa cu nivel mediu de zgomot între viitoare limită şi valori cu până la 3dB mai mici
3 bare negre = anvelopa relativ zgomotoasă, dar conformă cu actualele directive UE

Citirea marcajelor de pe flancul anvelopelor

CITIREA MARCAJELOR DE PE FLANCUL ANVELOPELOR
Flancul anvelopei conţine toate informaţiile pe care trebuie să le cunoaşteţi despre aceasta.

A. LĂŢIMEA ANVELOPEI
Lăţimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul.
B. RAPORT NOMINAL DE ASPECT
Acesta ne indica înălţimea anvelopei, care se calculează ca procent din lăţimea benzii de rulare. De exemplu, un raport de aspect de 55 arată faptul că înălţimea anvelopei este 55% din lăţimea benzii de rulare.
C. DIAMETRUL ROŢII
Este diametrul anvelopei, măsurat în inchi (13,14,15 etc)
D. INDICE DE GREUTATE AL ANVELOPEI
Indicele de greutate al anvelopei este reprezentat în cifre şi se referă la greutatea pe care o suportă anvelopă (în kg). De exemplu, o anvelopă cu un indice de sarcină de 91 suporta o greutate de 615 kg.
Clasele nominale de sarcină şi de viteză trebuie luate în considerare împreună la cumpărarea unei anvelope noi. De asemenea, nu uitaţi să consultaţi recomandările producătorului.
E. INDICELE DE VITEZĂ
Este simbolizat printr-o litera poziţionată după indicele de greutate şi reprezintă viteza maximă cu care poate rula anvelopa în condiţii de maximă siguranţă. De exemplu, o anvelopă cu clasa de viteză V are o viteză maximă de 240 km/h.

 

Anvelope iarnă vs. all season

Atât anvelopele de iarnă cât şi cele all season au marcajul M+S.Acest marcaj lipseşte de pe anvelopele de vară.
Dacă pe o anvelopă este marcajul M+S (mud &snow sau în traducere noroi şi zăpadă) asta nu înseamnă că anvelopa este mixtă (în limbajul comun).
Diferenţele între anvelopele de iarnă şi cele all season sunt următoarele:
1. Anvelopele de iarnă au pe lângă marcajul M+S, un alt marcaj reprezentatand piscurile unui munte şi un fulg de nea.
Pe unele anvelope all season pe lângă M+S apare şi marcajul all season sau simbol cu cele patru anotimpuri
2. Anvelopele de iarnă sunt construite în aşa fel încât să obţină randament maxim în condiţii de iarnă (zăpadă, mazga, polei)
Anvelopele all season sunt un compromis între anvelopele de vară şi cele de iarnă, având randament minim în oricare din sezoane.
3. Anvelopele de iarnă au profilul benzii de rulare format din foarte multe muchii, crestături, asftel încât să aibă o aderentă cât mai mare pe zăpadă, mazga sau noroi.
Profilul anvelopelor all season în schimb, sunt asemănătoare cu cele de pe anvelopele de vară, fiind mai compacte, mai liniare.
4. Anvelopele de iarnă nu sunt recomandate a fi utilizate vara pentru că se vor uza prematur. Ele au anumiţi compuşi chimici care la temperaturi ridicate fac ca anvelope să devină foarte moale ceea ce, evident duce la uzura mai rapidă a anvelopei.
Anvelopele all season pot fi purtate şi vara cu acelaşi randament minim ca şi iarna, având în compoziţia lor compuşi chimici intermediari, între cei folosiţi la anvelopele de iarnă şi cei care intră în compoziţia celor de vară.
5. Că disponibilitate, profilele şi dimensiunile pentru anvelope de iarnă sunt mult mai diverse şi în număr mai mare faţă de cele pentru anvelope all season
6. Diferenţe apar şi în ceea ce priveşte preţul; anvelopele de iarnă sunt mai scumpe decât cele de vară dar mai ieftine comparativ cu anvelopele all season, care au cel mai ridicat preţ, fiind mai scumpe decât variantele de vară şi cele de iarnă.
Preţul mare al anvelopelor all season este justificat de producători prin faptul că le puteţi utiliza tot anul şi nu vă trebuie două seturi de anvelope (iarnă, vară)